Нужен ли е нов локдаун обсъждат в сряда здравните експерти Омикрон вече

...
Нужен ли е нов локдаун обсъждат в сряда здравните експерти Омикрон вече
Коментари Харесай

Омикрон дойде. Трудно се улавя с домашно тестване

Нужен ли е нов локдаун обсъждат в сряда здравните специалисти
Омикрон към този момент е публично в България, откакто бяха потвърдени първите 12 инфектирани с новия вариант. Диагностицирането му обаче се оказва по-трудно, в сравнение с в останалите страни в Европа. Причната е честото домашно тестване на хората със признаци и признаването на тези проби от здравните управляващи. Това изясни основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев в неделя.

За проблем с диагностиката алармираха и читатели на “24 часа ”. Те описаха, че са имали по 2-3 негативни теста, преди да бъде изработен позитивен, като от самото начало са имали признаци на Коронавирус.

“Зависи по кое време е взета тестът и зависи доста от метода, по който е взета. При нас има една уязвимост. Никъде в Европа не се признават проби, които са самонаправени у дома. Да, има доста лесни за осъществяване проби, само че все пак самото взимане на материал би трябвало да е извънредно тъкмо и точно. Не считаме, че самонаправени проби са индикатор ”, отговори доцент Кунчев на въпрос на “24 часа ”.

“Златното предписание в диагностиката ” назова той PCR теста, който най-лесно улавя новия вариант. Заради домашните проби в последните седмици се следи скрита заболяемост, уточни още Кунчев. Така някои се опитвали да избегнат наложителната карантина към празниците, а и изолирането вкъщи за своите близки.

9 мъже и 3 дами са първите потвърдени с омикрон у нас. 11 са от София, 1 от Софийска област. Сред хората с омикрон има дете и двама над 60-годишни, само че всички се лекуват у дома и болестта минава леко, изясни доцент Кунчев.

7 от инфектираните са без имунизация. Един е с еднодозовата на “Янсен ”, а останалите четирима имат и по двете игли от “Пфайзер ” и “Модерна ”. 

В сряда два експертни здравни съвета ще обсъдят дали влизането на омикрон постанова стягане на ограниченията. Възможен е и нов локдаун, позволи Кунчев. “Не можем да създадем компромис със здравето на хората и с това да сложим на колене здравната система ”, сподели още той.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР